Tarihimiz
IDYMA
Akyaka, Gökova Körfezi’nin cennet bir limanı olarak tarih boyunca çeşitli medeniyetlere hizmet vermiş, 2600 yıldır tarihin izlerini taşımaktadır. Bilinen tarih sürecinde bu gün Akyaka’nın bulunduğu bölgede, Karia kenti olarak Idyma isimli kent kurulmuştur.
1937 yılında Fransız araştırmacı Louis Robert tarafından kentin Nekropol alanı (Kaya Mezarlar) ve Akropolis’i bulunmuştur. İlk çağlarda bu gün Muğla ili’nin içinde bulunduğu alan Karia ülkesi olarak bilinmektedir. Idyma kent ismi Karia dilinden gelmektedir. Orman halkı anlamına geldiği düşünülmektedir.
Idyma, M.Ö. 546 yılında Pers (İran) orduları tarafından işgal edilmiştir. Ancak yörenin geleneksel yaşamına ve inancına karışmamışlardır. Idyma ‘da sikke (Para) basılmıştır. Bir yüzünde “IAIMION” yazılı incir yaprağı bulunmaktadır. Diğer yüzünde genç bir erkek başı, çobanların tanrısı olarak bilinen “Pan” vardır.
Idyama, M.Ö. 405 yılında Sparta’nın egemenliğine geçer. Sedir adası (Cedrea) Sparta’lı amiral Lysandros tarafından yerle bir edilir. Bu gün M.Ö 400 yıllarına ait olduğu bilinen Kozlukuyu mevki, İnişdibi mahallesinin hemen dibinde kaya mezarları yılların verdiği yıpranma ile ayakta durmaktadır. Mimari planları ve taş oyma işçiliği dikkat çekicidir. Kaya mezarların 300 metre yukarısında Idyma kenti’nin Akropolis’i ( Kale’si) yer almaktadır. Hellenistik döneme ait yapıda taş duvarlar, sarnıç ve odaların kalıntıları görülmektedir.
Idyama M.Ö 300 yılarında Rodos yönetimine girmiştir. Kentin ismi “Rhodeian Peraea” (Rodos Karşıyakası) olmuştur. Bu süreç M.S. 100 yıllarına kadar devam etmiştir. Bu dönemde çok canlı bir yaşam olduğu döneme ait yazıtlardan anlaşılmaktadır.
M.Ö. 129 yılında Idyma kenti Roma yönetime geçer. Bu dönemden sonra Idyma kenti karanlık bir döneme girer. Idyma’nın depremler sonucu yok olduğu veya terk edildiği düşünülmektedir. Bizans dönemine kadar olan süreç hakkında malesef tarihsel bir bilgiye sahip değiliz. Bizans döneminde Idyma kentinin nüfusunun çok azaldığı, yerleşimin eski öneminin kalmadığı görülmektedir. Bizans döneminden sonra 13 yüz yıl sürecinde bölge Türklerin eline geçmiştir. Daha sonra Menteşe Beyliği yönetimi görülmektedir. 1420 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Idyma, Akyaka tarih boyunca iklimi ve doğal kaynakları ile yaklaşık 2600 yıldır insanoğluna kucak açmış, elverişli yaşam koşulları ile çeşitli medeniyetlere ve inançlara mensup insanlara yaşama olanağı sunmuştur.
Akyaka, 1971 yılında muhtarlık, 1992 yılında belde ve 2012 yılında da Muğla ilinin Büyükşehir olmasıyla Ula’ya bağlı bir mahalle olmuştur.
Akyaka’nın tadını çıkarmak ve huzurunu yaşamak için sizleri bekliyoruz.

